Bebeklerde Beşikten Bebek Yatağına Geçiş

Bebeklerde beşikten bebek yatağına geçiş biraz karmaşık bir süreçtir. Bebekler ilk doğdukları andan itibaren annelerinin yanında uyumak isterler. Bu çok masum bir durum olsa da zamanla çocuğu anneye bağlı hale getirir.Bebek her uyandığında annesini yanında görmek ister; göremediğinde de ağlar.Kendi kendine uykuya dönemediği için sakinleşmesi zor olur. Bu yüzden çocuğa kendine ait bir alan oluşturulması gerekir. Aksi takdirde bebeği ilerleyen yaşlarda ebeveynle uyuma alışkanlığından kurtarmak çok daha zor olacaktır. Peki, bu süreçte anne yatağından beşiğe nasıl geçiş sağlanır? Sizlerle bebeklerde uyku geçişleri hakkında merak ettiklerinizi ve bu dönemde neler yapabileceğinizi paylaştık.

Anne Yatağından-Beşiğe, Beşikten Bebek Yatağına Geçiş Süreçleri

Bebeklerde her geçiş döneminde ayrı bir zorluk ile karşılaşılır. Bu geçiş dönemleri ve bu geçiş dönemlerinin beraberinde getirdiği zorluklar oldukça fazladır. Bunlardan en önemlileri;

  • Anne yatağından beşiğe geçiş,
  • Beşikten bebek yatağına geçiş dönemleridir.

Beşikten bebek yatağına geçiş evresi biraz daha kolay olabilmektedir. Ama yine bu sürecinde kendine göre zorlukları var. Sağladığı en büyük kolaylık ise zaten bebeğin tek başına uyumaya alışmış olmasıdır. Zor olan tarafı ise beşikte bulunan korkulukların yer almamasından kaynaklı kendini daha özgür hissetme ve buna bağlı olarak yataktan inme gibi alışkanlıklar edinmesidir.

Beşik standartlarının ve güvenliğinin mutlaka sağlanmış olması gerekir.

Bebeklerde uyku geçişleri sırasında en zorlayıcı geçiş süreci;anne yatağından beşiğe geçiş sürecidir. Çünkü bu dönemde bebek ilk defa tek başına ve annesinden ayrı yatma duygusunu yaşamış olur. Bunun sonucunda da annenin bırakıp gideceği korkusu; ayrılık endişesi gibi korkular ortaya çıkabilir. Ve bu durum zamanla bebekte stres oluşturuyor. Bu yüzden;

  • Uykularında bölünme,
  • Uyumak istememe,
  • Anne ile beraber uyuma konusunda diretme,
  • Uykusundan ağlama krizleri ile uyanma gibi davranışlar sergilemeye başlar.

Bu süreci hem kendiniz hem de bebeğiniz için en sağlıklı ve doğru şekilde yapmalısınız. Aksi halde bebeğinizin istenmeyen davranışlarını tetiklemekle birlikte onda kalıcı korkuların ortaya çıkmasına neden olabilirsiniz.

Bebeğiniz Anne Yatağından Beşiğe Geçmeye Hazır Mı?

Bazı ebeveynler bebekleriyle aynı yatağı paylaşmak isterler. Bebeklerle aynı yatağı paylaşmak bebeği besleme açısından ve de ağladığında hemen müdahale etme açısından kolaylık sağlar. Fakat uzmanlar ani bebek ölüm riski nedeniyle anne ve bebeğin aynı yatakta uyumasını doğru bulmuyor. İlk 6 ayda bebeğinizi anne yatağına yakın bir yerde tutabilirsiniz. Bu noktada tabi ki de bebeğinizin apar topar bir gecede beşiğe geçiş yapmasını beklemeyin. Çünkü her bebeğin geçiş zamanı ve süreci farklılık göstermektedir. Bu yüzden onu çok ısrarcı bir tavırla ve inatlaşarak beşiğe geçirmeye çalışmayın. Anne yatağından beşiğe geçiş kademeli şekilde yapılmalıdır.

Bu dönemde tabi ki de bebeğinizin çeşitli huzursuzlukları olacak bunları belirtmiştik. Ama bu huzursuzluklarını ortadan kaldırmanın yolu onu sevecen ve anlayışlı tavırlarınızla bu duruma ikna etmeye çalışmaktır. Onun bu süreçte göstermiş olduğu duygu değişimlerini izleyip gerçekten hazır olup olmadığını anlamanız gerekiyor.

Eğer gerçekten korkuyor ve bu durum bebeğinizde travmatik bir hale dönüşüyorsa (beşiği görünce korkma, beşiğe koyduğunuz anda ağlama krizine girmesi, beşiğin bulunduğu odanın önünden geçmek istememe gibi) bir süre ona izin verin.

Sizin onu zorlamadığınızı fark etmesi rahatlatacaktır ama kararlı olduğunuzu hissettirin. Çünkü siz kararlı olmazsanız bebeğiniz bu sefer her ağladığında beşikten çıkıp sizin yanınızda uyumak ister. Böylelikle ağlama eylemini kendisine koruma kalkanı olarak kullanmaya başlar. Bu yüzden istikrarlı olmalı ve bebeğinizi kademe kademe beşikte uyuma fikrine alıştırmalısınız.

Bebeğiniz Beşikten Bebek Yatağına Geçmeye Hazır Mı?

Bebeklerin beşikten bebek yatağına geçiş aşamaları, anne yatağından beşiğe geçme sürecinden çok daha kolay ilerlemektedir. Çünkü artık tek başına uyumaya alışmış bir bebeğiniz var. Bu süreçte bebek beşikten kaçma eğilimleri gösteriyorsa ve onun için beşik artık bir oyun alanından farksız bir hale geldiyse bebek yatağına geçmenin vakti gelmiş demektir.

İlk geceler yine yerini yadırgama ve buna bağlı olarak sık sık uyanmalar gözlemlenebilir. Ama sevdiği oyuncakları yatağına dizerek, yatakta birlikte oturup hikaye kitabı okuyarak bu süreci onun için daha heyecanlı hale getirebilirsiniz. Bu noktada bebeğinizi iyi tanıyıp analiz ederseniz hoşuna gidecek yöntemler ile onun daha çabuk yatağına alışmasını sağlayabilirsiniz.

Daha büyük çocuklarda aile toplantıları yapılarak çocuk yatağa alıştırılabilir.