Bebeğin doğması ile birlikte anne ve babaların hayatında yeni bir dönem başlar. Bebek ile olan süreç birçok farklı yeniliklere açıktır ve dikkat edilmesi gereken önemli bir süreçtir. Bu dönemde bebek ile birlikte alışılması gereken en önemli dönemlerden birisi ise uyku dönemidir.
Anne ve babalar için bebeğin ilk doğduğu andan itibaren uyku dönemi oldukça zorlu bir süreçtir. Bu dönemde anne ve babaların çok dikkatli olması oldukça önemli bir konudur. Özellikle 0-4 ay uyku eğitimi çok dikkat edilmesi gereken süreçlerden birisidir.
0-4 Ay Uyku Eğitimi Nasıl Olmalıdır?
0-4 ay arasında uyku eğitimi çok önemlidir. Ama bu süreçte klasik anlamda bir uyku eğitimi verilmesi doğru ve uygun bir seçim olmayacaktır. Bu dönemde genelde bebeklerde 2,5- 3 saatte bir beslenme ihtiyacı doğar. Bu nedenle tüm gece boyunca uyumalarını beklemek aileler için gerçekçi bir beklenti değildir.
0-4 ay uyku eğitimi ile ilgili öne çıkan özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bebeklerde ilk haftalar balayı haftası olarak değerlendirilir. Bu dönemde sürekli beslenmek isterler, yenidoğan bebeklerin uykuları daha düzenlidir.
- 2 ile 4. haftadan itibaren ise çeşitli zorluklar ortaya çıkmaya başlar.
- haftadan itibaren ise çok daha zorlayıcı süreçler ortaya çıkar. Gaz sancıları ve kolik bu dönemde çok sık görülür. Bu süreç 12. hafta ile birlikte son bulacaktır.
- haftadan itibaren bebekler gece ile gündüz ayrımı yapmaya başlar. Bu nedenle 9. hafta öncesi bebeklerin uyku düzeni için bir rutin oturtma işlemi yapılabilir.
- Bu dönemde bebekler geç saatlerde akşam uykusuna yatmaya başlarlar.
- 7 ile 8. haftalar arasında ise uyku saatini öne çekerek bir düzen oluşturmanız mümkün hale gelecektir.
- Bebeğin uyku işaretlerine bu dönemde çok dikkat etmek gerekir.
- Bebek 3 ile 4 aylık olmaya başladığında gaz sancıları fark edilir derecede azalmaya başlar.
- Bazı bebekler 3. aydan itibaren sabahları daha uzun süre uyur. 4. ayda ise bu kısalır. 0-4 ay uyku eğitimi bu dönem için oldukça önemlidir.
Uyku Eğitiminin Önemi
Bebeğinizin uykusuz olması sizin de iş ve sosyal hayatınızı büyük ölçüde etkileyecektir. Bebeklerin tüm gün uyuyup gece uyumaması oldukça zorlu bir süreci de beraberinde getirecektir. O nedenle bebeğin uyku düzeni için mutlaka bir rutin oluşturulmasına dikkat edilmelidir. 0-4 ay uyku eğitimi düzeni bir an önce oturulmalıdır.
Güvenli Uyku
Bebeklerin dünyada ve sizinle geçirdiği bu ilk zamanlarda güvenli uyku çok önemlidir. Bu dönemde bebeğin güvenliğine çok dikkat edilmelidir. Yatakta bebekler mutlaka sırt üstü olacak biçimde yatırılmalıdır.
Bebeğinizin yatağının şiltesi orta kalınlıkta olmalıdır. Bu ani bebek ölümü sendromundan sizi koruyacak oldukça güvenli bir tercih olacaktır.
Diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise bebeğin yattığı yerde süs yastıkları, kalın yorgan gibi eşyaların bulunmamasıdır.
İlk 6 ay içinde bebeklerin anne ile aynı odada ama farklı yataklarda yatması önerilmektedir. Bu durum 0-4 ay uyku eğitimi için de oldukça önemli konulardan birisidir. Tabi bu konu tamamen aile isteğine bağlıdır.
Bebeklerde Uyku Ne Zamana Düzene Girmeye Başlar?
Bebeklerde uyku ne zaman düzene girmeye başlar en çok merak edilen sorulardan birisidir. Genel olarak bu durum her bebekte farklı zaman aralıklarında olsa bile ortalama 6 ile 8. haftadan itibaren gece uykuları düzelmeye başlar. İlk düzenli rutinler gece uykularında oluşmaya başlar.
Sonraki süreçte ise 3 ile 5. aylardan itibaren sabah uykuları düzene girmeye başlar. Bu özellikle çalışan anneler için çok önemli bir konudur. En son öğle uykuları düzene girmeye başlar. Bu dönem ise yaklaşık olarak 4 ile 6 ayları arasında ortaya çıkmaya başlar. 0-4 ay uyku düzeni bu şekilde düzelmeye başlar.
Bebek Ne Kadar Uyanık Kalmalı?
Bebeklerin ilk doğduğu andan itibaren ne kadar uyanık kalması gerektiği sorusu da sık karşımıza çıkan sorulardan birisidir. Bu uyku düzeni her bebekte farklı aralıklara sahip olabilir.
0 ile 5 hafta arasında bebeklerin gündüz uyanıklık süreleri 45 dakika ile 1 saat arasıdır. 6 ile 8. hafta arasında ise bu süre 1 saat ile 1 saat 15 dakika arasında değişir. 4. aydan itibaren ise uyanıklık süreleri genel olarak 1 saat ile 1 saat 30 dakika arasıdır. 0-4 ay uyku eğitimi bu temel noktalara göre şekillenmektedir.
Diğer Uyku Eğitim Paketleri